Laura Dekker World Sailing foundation

Laura Dekker-project maakt jongeren enthousiast voor zeezeilen

Met veel enthousiasme presenteerden Henne Pauli, Catja Roggema en Koert Liekelema begin februari in onze clubzaal hun ideeën en mogelijkheden om jongeren vertrouwd te maken met de zeilvaart.

Foundation voorzitter Henne Pauli vertelde over het Laura Dekker Zeilproject, Catja Roggema (een jonge zeilster uit de stal van Roy Heiner) stak een pittig verhaal af over het jeugdprogramma van het Watersportverbond en Koert Liekelema (trainer bij de Zeezeilers van Marken) doorspekte zijn presentatie over de route naar het RYA Yachtmaster Ocean-certificaat, met veel ontzag inboezemende anekdotes.
Gespreksleider Joep Vermeulen, die het programma samen met Carla Auer en Henne had voorbereid, startte de avond met een korte film over alle ophef rond het plan van de 13-jarige Laura Dekker in 2009 om solo een de wereld rond te zeilen met haar schip Guppy, een verlengde Jeanneau Gin Fizz 35. Kan haar voorbeeld jongeren inspireren?

Leegloop

Pauli plaatste de avond meteen in het zorgelijke perspectief van leeg lopende jachthavens. Veel ouderen komen op een leeftijd dat zij hun zeilboot moeten verkopen, maar -blijkens Hiswa-onderzoek - jongeren hebben weinig animo voor de watersport. Zij lopen al helemaal niet warm voor het aanschaffen van een eigen schip, met alle gebondenheid en kosten van dien.
"Stel je eens voor dat er geen zeilers meer zouden zijn?", vroeg Henne Pauli indringend. Lege jachthavens, alleen nog beroepsvaart op onze waterwegen, en een Noordzee die langzamerhand verandert in een industriegebied. Hij heeft daarom het initiatief genomen voor het Laura Dekker Zeilproject.

Zeedoop

Het Laura Dekker Zeilproject richt zich op jongeren van zestien tot achttien jaar. Aansluitend aan andere jeugdprojecten, zoals het Opti on Tour-initiatief van het Watersportverbond, wil Henne Pauli jongeren die niet tot de tradionele zeilersgemeenschap behoren een zeedoop geven. Hij wil met een crowdfunding-aktie geld inzamelen om Laura's schip Guppy (nu in Laura's thuishaven Whangarei in Nieuw Zeeland) aan te kopen en als vlaggenschip in te zetten in een vloot van zeegaande zeiljachten die worden gevaren door ervaren vrijwilligers uit regionale schippersgroepen. Op termijn moeten ondermeer uit deze tochten jongeren naar voren komen die zich omhoog werken tot het niveau Yachtmaster Ocean en daarmee in staat zijn deel te nemen aan een estafettetocht om de Guppy van Nieuw Zeeland naar Nederland te brengen. In de geest van Laura Dekker draait het in dit zeilproject om vier competenties: 'Doorzettingsvermogen', 'Zeemanschap', 'Nieuwsgierigheid' en 'Teamgeest'.

Schippersgroepen

Henne ging dieper in op de rol van de schippersgroepen en hij gebruikte daarvoor de eind vorig jaar opgerichte Schippersgroep Hellevoetsluis als model. Na een oproep hebben zich daar een zevental schippers met zeegaande jachten aangemeld, die bereid zijn om met hun schip jongeren kennis te laten maken met het varen op zee. Vanuit deze schippers bestonden contacten met zeeverkennersgroepen in Rotterdam en Hellevoetsluis. Volgens Henne een goede doelgroep om binnen het Laura Dekker Zeilproject ervaring op te doen met jongerenwerk. Vanuit de scoutingleiding kwam direct de reactie dat deze zeedopen voor de leeftijdsgroep 16-18 jaar in een grote behoefte voorzien. Ook de 'Jeugdmarine'in Hellevoetsluis heeft zich hierbij aangesloten. Onder de schippers in de Hellevoetsluisgroep bevindt zich ook een ervaren zeezeiltrainer ( "een must" , vindt Henne), die samen met de andere schippers en de scoutingleiding voor deze groep jongeren een korte cursus ontwikkelt om de jongeren (letterlijk) wegwijs te maken op zee. De Schippersgroep Hellevoetsluis heeft nu in het begin van het nieuwe zeilseizoen een programma van twee korte tochten voor ogen: een een-daagse tocht vanuit Hellevoetsluis, via Stellendam het Slijkgat uit naar het Goeree-platform; en een twee-daagse tocht vanuit Hellevoetsluis naar Scheveningen of naar Cadzand (afhankelijk van de wind), met een oversteek van de drukke scheepvaartroutes op respectievelijk de Maasmond of de Westerschelde. Het is de bedoeling het aantal opstappers zo te verdelen dat elke jongere ruim aan zijn trekken komt met sturen, zeilbehandeling en navigatie.

Kustregio

Het Laura Dekker Zeilproject zoekt nu schippers in andere regio's langs de kust en in het Waddengebied die ook schippersgroepen willen opzettenVrijwilligers, gulle gevers, en andere geïnteresseerden kunnen zich melden bij de stichting: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk ook op onze faceboekpagina.

1
2
3
4